Oprema za voćarstvo i vinogradarstvo

ALKOHOLOMETAR

Enološke posude

 

Alkoholometar je sprava kojom se određuje zapreminski (u procentima) udeo alkohola u mešavinama alkohola i vode i bistrim alkoholnim destilatima. Pod ovim podrazumevamo alkoholna pića u kojima je udeo šećera mali.

Pošto alkoholometar radi na bazi upoređivanja gustine tečnosti i gustine alkohola, dodatni šećer i druge supstance menjaju gustinu tečnosti i utiču na tačnost merenja. Zbog toga on ne može tačno da tačno izmeri količinu alkohola u likerima i obojenim pićima (viski, konjak i dr.).

Alkoholometar najtačnije vrednosti pokazuje pri merenju bistrih rakija (šljiva, lozovača i sl.) i svih drugih mešavina alkohola i vode.

UPUTSTVO ZA UPOTREBU

Pre upotrebe alkoholmetar i menzuru dobro oprati toplom vodom i osušiti čistom mekom krpom.  Vrlo je važno da alkoholometar bude čist jer ostaci osušenog alkohola i šećera na alkoholometru menjaju njegovu težinu i utiču na tačnost merenja.

Da bi izmerili zapreminski udeo alkohola, sipajte uzorak destilata (rakije) u menzuru, poklopite otvoreni deo menzure i nekoliko puta je protresite da se tečnost dobro izmeša. Sačekajte da mehurići u tečnosti nestanu.

Suv alkoholmetar polako spustite u tečnost držeći ga za uži kraj. Alkoholometar mora slobodno da pliva u menzuri (ne sme da dodiruje dno ili zidove posude). Sačekajte da se potpuno umiri (na zidovima alkoholometra ne sme da bude mehurića vazduha).

Na skali očitajte izmerenu vrednost u zapreminskim procentima alkohola (vol.%). Pri očitavanju vrednosti linija oka mora biti u nivou površine tečnosti.

Napomena: Alkoholmetar  je baždaren na temperaturu od 20oC, pa merenje treba da se vrši na toj temperaturi tečnosti.

Alkoholometar orijentacioni (bez termometra) ne može da izmeri temperaturu tečnosti, pa je zbog toga potrebno da se temperatura odredi pomoću neke druge sprave.  Najčešće se u te svrhe koristi termometar za merenje temperature tečnosti koji mora da bude uronjen u tečnost do srednine menzure najmanje dva-tri minuta da bi pokazao tačnu temperaturu. Kod ovog alholometra precizne vrednosti alkohola u tečnosti se dobijaju jedino ako je temperatura tečnosti 20oC. Ako dođe do odstupanja od ove temperature alkoholometar orijentacioni će pokazati samo orijentacione vrednosti.

Akoholometar sa termometrom pored zapreminskog udela alkohola u tečnosti, tačno utvrđuje i njenu temperaturu. Istovremeno sa merenjem udela alkohola u tečnosti meri se i njena temperatura. Termometar alkoholometra je duboko uronjen u tečnost, te  pokazuje tačnu temperaturu tečnosti nazavisno od temperature okoline.

Alkoholometar sa termometrom baždaren je na temperaturu od 20°C, ali ukoliko dođe do odstupanja od ove temperature za dobijanje preciznih vrednosti potrebno je izvršiti korekciju. Korekcija se vrši pomoću skale koja se nalazi na alkoholometru sa desne strane temperaturne skale. Paralelno očitanoj temperaturi dodajte ili oduzmite korektivnu vrednost zavisno od toga da li je temperatura niža i viša od temperature baždarenja alkoholometra.

Kod alkoholometara na kojima nije ucrtana skala za korekciju, korekcija procenta alkohola se može izvršiti pomoću tabele koja se isporučuje uz alkoholometar ili računskim putem na sledeći način:

Za svaki °C iznad 20°C od izmerene vrednosti treba oduzeti 0,37 vol.% alkohola
Za svaki °C ispod 20°C izmerenoj vrednosti treba dodati 0,37 vol.% alkohola.
 

Održavanje:  Nakon upotrebe alkoholometar operite toplom vodom i osušite ga čistom mekom krpom.
 

Prese za voće

Muljače

Pasirke i mlinovi

Pumpe za pretakanje

Pumpe za kljuk

Uređaji za filtriranje

Pretakači

INOX burad

Polipropilenske posude

Drvena burad

Staklena ambalaža

Čepilice

Aparati za kapice

Zatvarači

Vrenjače

Punilice

Oprema za pranje flaša

Merni instrumenti

Pasterizator

Enološka sredstva

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
   
     
 

Prethodna stranica  Prethodna stranica

   
 

 

   
 

Vrh stranice Vrh strane

 

Copyright © Migros 2001 - 2006