Oprema za voćarstvo i vinogradarstvo

PLUTA

Enološke posude

Ako narod kaže da "čizma glavu čuva", onda vinari, prema istom uzorku, s pravom mogu reći da "pluta vino čuva".

Kako bi sačuvali vino od kvarenja u najrazličitijim posudama, vinari su kroz istoriju zatvarali posude čepovima od smole, krede, drveta, delovima biljaka, da bi najzad pobedu odneli čepovi od plute postavši svojevrsnim zaštitnim znakom savremenog visokog vinarstva. Svi čepovi, do pojave plutanih čepova, imali su niz nedostataka - bili su neelastični, prekruti, nisu dobro prijanjali... a kao posledica vino je bilo neugodna mirisa i okusa! Stoga se mali plutani čep može smatrati velikim otkrićem, barem kad je reč o onima koji su zaljubljeni u dobru vinsku kapljicu.

Plutani čepovi proizvode se od prirodne plute. Pluta je biljni materijal koji se dobija od kore hrasta plutnjaka (Quercus suber) koji raste uglavnom u mediteranskim zemljama. Zahvaljaujući povoljnim klimatskim uslovima, umerenoj zimi i suvom, toplom letu glavni prozvođaći plute su Portugal (80% proizvodnje) i Španija (15%).

Pluta se uzima pažljivim odstranjivanjem dela hrastove kore.  Zanimljivo je da "guljenje" kore započinje tek kad deblo hrasta dosegne obim od 80 cm, odnosno kad hrast doživi svoju zrelost, a to je u dobi između 25 i 30 godina starosti. Hrast plutnjak živi oko 200 godina, a proces branja se ponavlja svakih 9 - 15 godina.

Plutani čep se sastoji od čvrste materije subrina (materija slična mastima), celuloze, tanina, lignina i vanilina, te gasova - najviše azota.

Dimenzije plutenih čepova označavaju se sa dva broja npr. 33/23, gde prvi broj označava visinu, a drugi promer čepa.  Mere su standardizovane i izražene u milimetrima. Za stona vina u litarskim flašama koriste se plutani čepovi 33/22, za kvalitetna vina u flašama od 0,75 l čepovi 38/24 ili 45/34, te za vrhunska vina čepovi 49/24 ili 53/24.

Plutani je čep lagan, elastičan, sa adekvatnim koeficijentom širenja, a materijal od kogaje izrađen predstavlja savršen materijal za zatvaranje flaša sa vinom.

Prese za voće

Muljače

Pasirke i mlinovi

Pumpe za pretakanje

Pumpe za kljuk

Uređaji za filtriranje

Pretakači

INOX burad

Polipropilenske posude

Drvena burad

Staklena ambalaža

Čepilice

Aparati za kapice

Hrast plutnjak Skidanje kore hrasta

Zatvarači

Vrenjače

Punilice

Oprema za pranje flaša

Merni instrumenti

Pasterizator

  Hrast plutnjak Skidanje kore hrasta

Enološka sredstva

 
 
   
     
 

Prethodna stranica Prethodna stranica

   
 

 

   
 

rh stranice Vrh strane

 

Copyright © Migros 2001 - 2006